Search here:

Blog

Home > 2016  > Η διαφορετική εβδομάδα του TED 2016 [Part 1]

Γράφει η Νίκη Συροπούλου, curator του TEDx Academy

Την εβδομάδα που στην Ελλάδα παλινδρομούσαμε με τα «γνωστά» προβλήματα, σε ένα άλλο μέρος του κόσμου κάποιοι τολμούν να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στο Βανκούβερ του Καναδά και για πέντε  μέρες μοιράστηκα με 130 ομιλητές και 2.100 συμμετέχοντες μεγάλα όνειρα που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Από τον Νομπελίστα Al Gore και τον πρωθυπουργό του Μπουτάν, τον ιδρυτή του Airbnb, Joe Gebbia, μέχρι φωνή της Ριάνα Γκίμπενς και την πένα της Λίντια Γιουκνάβιτς, η σκηνή του TED έδωσε το βήμα σε τολμηρά όνειρα.

Επιστήμονες να καταγράφουν και να «αλλάζουν» τα όνειρα, να δημιουργούν επαυξημένη πραγματικότητα στην επικοινωνία και την ιατρική, καλλιτέχνες να φέρνουν την τέχνη  και την συμπόνια κοντά μας.

Ελάτε μαζί μου να τους γνωρίσουμε! Τι έφερα μαζί μου από το TED 2016.


ΠολιτικήΜαθήματα από το πρωθυπουργό του Μπουτάν

Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν, Τσέρινγκ Τομπγάι, ανέβηκε στην σκηνή του TED με μια παραδοσιακή στολή, αλλά και με μια καινοτόμα προσέγγιση να φέρει το Μπουτάν στον 21ο  αιώνα με κριτήριο την ευτυχία των πολιτών του και στην συμβολή στην παγκόσμια κοινότητα και στο περιβάλλον.
Μια μικρή χώρα που μετράει την επιτυχία της χώρας του με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών του. «Εθνική Ευτυχία και όχι Εθνικό προιόν είναι ο στόχος» μας λέει πρωθυπουργός της χώρας.
Το 50% της χώρας του έχει ανακυρηχθεί προστατευμένος τόπος από την Ουνέσκο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μας εξηγεί πώς χρησιμοποιούν τους ελάχιστους εθνικούς πόρους πολύ προσεκτικά για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Ο ηλεκτρισμός, η υγεία και η παιδεία είναι δωρεάν, ενώ επιδοτούν την αγορά και χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μια μικρή χώρα με ένα μεγάλο όνειρο να ευημερεί και να προσφέρει στην παγκόσμια κοινωνία. Η προσφορά του Μπουτάν είναι μεγάλη όσον αφορά τις εκπομπές σε  διοξείδιο του άνρακα (με αρνητικές τιμές και εξαγωγή καθαρής ενέργειας). Παρ’ ολα αυτά, το Μπουτάν αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από το λιώσιμο των πάγων και τις τεράστιες πλυμμήρες που παρασέρνουν ολόκληρες πόλεις στη χώρα του.

Όμως, όλες οι κρατικές επενδύσεις για προγράμματα ανεργίας, φτώχιας και εκπαίδευσης δεν μπορούν να γίνουν σήμερα και θα χρειαστούν 15 χρόνια. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε 15 χρόνια για να χρηματοδοτήσουμε την ευτυχία των πολιτών της χώρας» μας εξηγεί.

Για το λόγο αυτό, βρίσκει καινοτόμους τρόπους να χρηματοδοτήσει όλα τα όνειρα της χώρας του όπως “crowdsourcing” σε συνεργασία με την WWF και ένα donors πρόγραμμα από την Νέα Υόρκη και όλο τον κόσμο.

Με παραδοσιακή φορεσία και καινοτόμα ματιά κέρδισε την σκηνή του TED.

Al Gore: Ένας Νομπελίστας με τη φλόγα του Ευαγγελιστή

Ο πρώην αντιπρόδεδρος των ΗΠΑ έχει διακριθεί με το βραβείο Νόμπελ 2007 για την καμπάνια του για το περιβάλλον «μια άβολη αλήθεια» (an inconvenient truth” και είναι γενικά γνωστός για το έργο του.

Πολλοί από εμάς τον θεωρούσαμε λίγο γλυκανάλατο. Όμως, η φετινή του ομιλία στο TED ήταν κυριολεκτικά συγκλονιστική με το πάθος και την πύρινη γλώσσα ενός ευαγγελιστή ξεσήκωσε το κοινό με την καλύτερη ομιλία που έχει γίνει ποτέ από την σκηνή του TED, όπως παραδέχτηκαν οι διοργανωτές και το κοινό ομόφωνα.

«Αν όχι τώρα πότε; Η στιγμή είναι τώρα και όχι σε 15 χρόνια, δεν έχουμε χρόνο για άλλες αναβολές, αλλά για δράση» μας είπε.

Δεν ξέρω γιατί το μυαλό μου πήγε ανατολικά προς την Ελλάδα σε προβλήματα και αναβολές για δράση όταν χειροκροτούσα μαζί με το όρθιο κοινό του TED.

ΥΓ: Σύντομα και η συνέχεια…