Search here:

Blog

Home > 2014  > 2ο TEDxAcademy Salon 2014: Dialogues4Change

Το 2ο TEDxAcademy Salon 2014: Dialogues4Change έλαβε χώρα στο Impact HUB Athens στις 12 Μαϊου, με θέμα Start-Ups: Μόδα ή Ουσία;

Ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και συνιδρυτής της Advent Technologies, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο Έρικ Πάρκς, επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Pinnatta, συζήτησαν για το αν ο «οργασμός» από start ups που παρατηρείται, θα βοηθήσει, θα μετασχηματίσει και θα ενισχύσει εν τέλει την ελληνική οικονομία.

Η ανάλυση που ακολουθεί είναι του συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφου Αχιλλέα Χεκίμογλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στην τεράστια σημασία ύπαρξης βιομηχανικής βάσης για την κάθε χώρα, σημείο στο οποίο υπήρξε απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στους δύο ομιλητές. Ένα στοιχείο όχι τόσο γνωστό είναι ότι η βιομηχανία/μεταποίηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί συμβολή που φτάνει έως το 20% του ΑΕΠ και ελάχιστοι μιλούν για αυτό. Μια περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας θα μειώσει δραματικά το βιωτικό επίπεδο του λαού. Αναφέρθηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου με μεγάλη δυσκολία προχωρεί  πλέον ο επαναπατρισμός της παραγωγικής διαδικασίας από την Κίνα, ωστόσο γίνεται. Έχει καταστεί σαφές ότι η ανάπτυξη τεχνολογικής βιομηχανίας είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις σε στοχευμένες αγορές και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανάλυση της έννοιας του start-up και της λογικής που ακολουθεί, κάτι που ενδιέφερε ιδιαίτερα το κοινό, όπως φάνηκε αργότερα από τις ερωτήσεις. Συμπερασματικά, οι ομιλητές ανέφεραν:

Τo φαινόμενο των Startups είναι ένα μη αναστρέψιμο και δεν έχει γυρισμό στην ελληνική κοινωνία. Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως μεταφράζονται στα ελληνικά, δεν υπάρχει καμία μαγική συμβουλή, πέραν της σκληρής, κοπιώδους εργασίας που αν μη τι άλλο, κάπου θα σε βγάλει. Τα νέα παιδιά μπορεί να έχουν φοβερές ιδέες, αλλά αυτές θα πρέπει να έχουν κάποιο επιχειρηματικό νόημα. Να πληρούν δηλαδή τα κριτήρια του ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την ελληνική νοοτροπία, το ταμπού της καταδίκης της αποτυχίας πρέπει να εξαλειφθεί και μαζί του να ανασχηματιστεί ένα νέο, πιο ελαφρύ ρυθμιστικό περιβάλλον που θα επιτρέπει την επιχειρηματική αποτυχία. Στην Αμερική, άλλωστε, οι επενδυτές δεν ρωτούν πόσες επιτυχίες έχεις κάνει, αλλά πόσες αποτυχίες.

Σε ερώτηση που έγινε για τη χρηματοδότηση αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

Η κρατική επιδότηση δεν είναι ούτε τοξική ούτε κακή, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη όταν στοχεύει στην κατάλληλη κατεύθυνση (όχι πχ στα κουφάρια της Θράκης). Μάλιστα, τα τεράστια ποσά των επενδύσεων που ακούγονται στην διεθνή τεχνολογική αγορά συχνά προέρχονται κατά πλειονότητα από τα κράτη. Το Venture Capital κανονικά είναι μαστορική υψηλού κινδύνου και δεν είναι η κλασική τραπεζική, η οποία δουλεύει με μηδενικό κίνδυνο. Έτσι η συμβουλή ήταν: εάν δεν χρειάζεσαι λεφτά, μην ζητήσεις χρηματοδότηση από επενδυτή. Επιτυχία σε ένα Startup δεν είναι η είσοδος του επενδυτή, αλλά η αποεπένδυση, δηλαδή η έξοδος του. Στο τέλος της ημέρας, μετράει το ταμείο που έχει μαζέψει κάθε εταιρία και όχι τα λεφτά που έχει σηκώσει από την αγορά.

Στο τέλος της συζήτησης, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων του κοινού πολλές ερωτήσεις αφορούσαν στη σύσταση της ομάδας και την κατάλληλη ψυχολογία για μεγαλύτερη επιτυχία. Εκεί και οι δύο ομιλητές τόνισαν τα εξής:

Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν κάτι με τον εγγενή τους ανταγωνισμό και ατομικισμό, που δεν τους επιτρέπει να δουλεύουν ομαδικά και, άρα, να εμπλακούν σε πράγματα πιο σύνθετα από ότι πχ η ναυτιλία (όπου κάνει κουμάντο ο καπετάνιος).  Η εμπλοκή γυναικών στις επιχειρηματικές ομάδες μπορεί να κάνει τα πράγματα απείρως πιο απλά, αποτελεσματικά και «ειρηνικά» και να φέρει ισορροπία. Οι άντρες συχνά πλακώνονται μεταξύ τους. Επίσης πολύ σημαντικό για τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας (τους founders), εκτός από τους ειδικούς στο κομμάτι του business, δεν νοείται τεχνολογική εταιρία που να μην έχει τον τεχνολόγο της, αλλά και κάποιον “δημιουργικό” των εφαρμοσμένων τεχνών.

Ήταν και άλλα πολλά και θα χρειαζόταν ένα βιβλίο για να χωρέσουν οι εξαιρετικές τοποθετήσεις του Έρικ και του Βασίλη.

Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα TEDxAcademy Salon!