Search here:

Blog

Home > Rising Stars  > Η ομάδα TUCER ταξιδεύει στην Ιταλία με το TEDxAcademy

(Από Αριστερά: Τσουρβελούδης Νίκος, Μπαζιος Παναγιώτης,  Σπανουδάκης Χρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Στρατηγός Γιάννης)

Τη γνωρίσαμε στο TEDxAcademy 2012 με θέμα το Ταξίδι. Η βραβευμένη ερευνητική ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αναπτύσσει και εξελίσσει οχήματα πόλης χαμηλής κατανάλωσης, έκλεψε τις εντυπώσεις στη φετινή διοργάνωση και έφυγε έχοντας στις αποσκευές της το εισιτήριο για ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό ταξίδι, προσφορά του TEDxAcademy και του Rising Stars. Από τις 22 ως τις 24 Νοεμβρίου η ομάδα TUCER βρέθηκε στην Ιταλία, όπου επισκέφθηκε αυτοκινητοβιομηχανίες και ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό.

Ο Χρόνης Σπανουδάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης της ομάδας, μας μεταφέρει τις εντυπώσεις: “Το ταξίδι μας προσέφερε μοναδικές εμπειρίες και εικόνες από χώρους παραγωγής εξωτικών supercars (Lamborghini) και ερευνητικά κέντρα (FIAT) καθώς επίσης συζητήσεις με σχεδιαστές και μηχανικούς γύρω από διάφορα τεχνολογικά θέματα των αυτοκινήτων του σήμερα αλλά και του αύριο. H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί έμπρακτα μια εξαιρετική ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν ορίζοντες και να αποκτήσουν γνώση για να προχωρήσουν μπροστά. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική ιδέα του TEDxAcademy, που εν προκειμένω αποδεικνύεται και στην πράξη”. 


Επίσκεψη στην έδρα της Lamborghini
Με αφετηρία το Μιλάνο η ομάδα TUC Eco Racing αναχώρησε οδικώς για το Sant’ Agata όπου εδρεύει η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία. “Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την ιστορία των αυτοκινήτων (παραγωγής και πρωτότυπα) στο Μουσείο της Lamborghini, να ξεναγηθούμε στη γραμμή συναρμολόγησης των νέων μοντέλων Gallardo και Aventador και να επισκεφθούμε το σχεδιαστικό τμήμα από το οποίο προκύπτουν αυτά τα μοναδικά αυτοκίνητα. Οι φωτογραφίες φυσικά δεν επιτρέπονταν, όμως οι εικόνες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας και για έναν ακόμη λόγο: για τους γνώστες του αντικειμένου αποτελούν οδηγό για να ανέβεις επίπεδα κατασκευής και συναρμολόγησης”.

(Από Αριστερά: Στρατηγός Γιάννης, Μπαζιος Παναγιώτης)

Η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης συνάντησε επίσης τον Filippo Perini, υπεύθυνο του Τμήματος Σχεδίασης, αλλά και το σχεδιαστικό team της Lamborghini. “Αντλήσαμε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο εργασίας, για τα στάδια σχεδιασμού που ακολουθούνται ώστε να δημιουργηθούν τα πρωτότυπα αλλά και για τα τεχνικά θέματα που προκύπτουν στη συνέχεια (αεροδυναμική, συναρμολόγηση, κλπ). Ως ερευνητική ομάδα που κατασκευάζουμε τα πάντα από το μηδέν η εμπειρία ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για εμάς. Είδαμε από κοντά και στην πράξη τις διαδικασίες που απαιτούνται σε τέτοια επίπεδα παραγωγής”. 

Επίσκεψη στο Κέντρο Έρευνας της FIAT 
Την επόμενη μέρα η ομάδα TUC Eco Racing επισκέφθηκε το Κέντρο Έρευνας της FIAT (Centro Ricerche FIAT) στο Τορίνο, όπου ενημερώθηκε για τις καινοτομίες και τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα αυτοκίνητα παραγωγής της εταιρείας: παθητική και ενεργητική ασφάλεια, τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης καυσίμου και ρύπων κινητήρων εσωτερικής καύσης, εξελιγμένα κιβώτια ταχυτήτων. “Μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για μελλοντικές προοπτικές όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, ένα πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται και η ομάδα μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της αυτοκίνησης με ανθρώπους που διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην τεχνολογία των αυτοκινήτων”.
Συνάντηση με τον Ανδρέα Ζαπατίνα
Η ίδια μέρα επιφύλασσε και μια ακόμη έκπληξη: τη γνωριμία με τον διάσημο σχεδιαστή αυτοκινήτων Ανδρέα Ζαπατίνα, τον Έλληνα που έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. “Οι σκέψεις και οι προτάσεις του έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι μας στην Ιταλία. Έθεσαν τις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να εξελιχθούμε τεχνολογικά ως ομάδα. Ο ίδιος συνέβαλε καταλυτικά ώστε να καταστούν δυνατές οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους που περιλάμβανε το πρόγραμμα, ενώ ήταν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για οποιαδήποτε πληροφορία σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία”. 

(Από Αριστερά: Πιπερίδης Σάββας, Τσουρβελούδης Νίκος, Ζαπατίνας Ανδρέας, Σπανουδάκης Χρόνης, Οικονόμου Κώστας, Στρατηγός Γιάννης, Μπάζιος Παναγιώτης)

Με τι αίσθηση έκλεισε το ταξίδι για την ομάδα TUCER; “Ήταν από αυτά που πιθανότατα κάνεις μια φορά στη ζωή σου! Τα είχε όλα: εικόνες, εμπειρίες, πληροφορίες, σημαντικούς ανθρώπους, δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία που σε εξοπλίζουν για να ονειρευτείς και να κάνεις κι άλλα βήματα μπροστά. Σαν ομάδα TUCER αυτός είναι και ο σκοπός: να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο…”. 


(Από Αριστερά: Τσουρβελούδης Νίκος, Σπανουδάκης Χρόνης)

Το ταξίδι οργανώθηκε από το TEDxAcademy , τα έξοδα του οποίου ανέλαβαν  εξ’ ολοκλήρου η Aegean  Αirlines και η «ΜΥΘΟΣ» Ζυθοποιία. 
Παράλληλα, σημαντική υπήρξε και η συμβολή του προγράμματος mentoring, Rising Stars και συγκεκριμένα του Ανδρέα Ζαπατίνα, μέντορα της ομάδας.