Search here:

Blog

Home > TED  > Το TED είναι για τις ιδέες ό,τι οι συναυλίες για τη μουσική

Όταν ανακάλυψα τις ομιλίες Ted, ενθουσιάστηκα. Γιατί πάντοτε είχα την περιέργεια να μάθω πώς σκέφτεται το κάθε διάσημο άτομο που εγώ εκτιμώ ή θαυμάζω.

Το να το βλέπεις live να μιλάει είναι σαν να απολαμβάνεις στη μουσική ένα συγκρότημα live να δίνει παράσταση.

Το Ted, δηλαδή, είναι για τις ιδέες, ό,τι οι συναυλίες για τη μουσική. Στέκεσαι προσοχή και παρακολουθείς, απορροφώντας σοφία με τα αυτιά και την ψυχή σου. Οι ιδέες κυκλοφορούν στο αίμα σου. Επομένως, μετέχεις απορροφώντας.

Η πλειονότητα του κόσμου ενδιαφέρεται να ακούσει τα νέα για το τι φορούν οι διάσημοι, σε ποια μέρη συχνάζουν, με ποιους έχουν σχέση.

Εμένα με ενδιαφέρει να μάθω τι έχουν στο μυαλό τους, πώς σκέφτονται, σε ποιες αξίες πιστεύουν, ποιες είναι οι αρχές τους, ποια διαδρομή ακολούθησαν προκειμένου να δημιουργήσουν ιδέες, επιστημονικά επιτεύγματα, έρευνες, βιβλία, ανακαλύψεις, ότι προσφέρει κάτι χρήσιμο και εποικοδομητικό στην ανθρωπότητα. Αυτά όλα τα εισπράττεις, κατανοητά και ελκυστικά δοσμένα, παρακολουθώντας τις ομιλίες Ted.

Είναι σπουδαίο να βλέπεις μπροστά σου έναν επιστήμονα να σου εξηγεί πως λειτουργεί το μυαλό μας ή ποιες διαδικασίες ακολουθούν τα κύτταρα μέσα στο αίμα μας, ή τι συμβαίνει στα βάθη των ωκεανών.

Συνήθως, με ελκύουν οι ομιλητές που έχουν καταχωρηθεί κάτω από τις λέξεις Inspiration ή Fascination. Κατά ένα μαγικό τρόπο με ελκύουν γιατί, κάπου στο βάθος, πιστεύω ότι θα δω ή θα ακούσω κάτι που θα με αφήσει με ανοιχτό το στόμα. Μια ιδέα; Μια προσωπικότητα; Ένα video; Μια θεωρία;

Τέτοιες ομιλίες είναι του Dr. Martin Seligman, δημιουργού της Θετικής Ψυχολογίας, του Dan Gilbert, συγγραφέα του βιβλίου Stumbling on Happiness, του Drew Berry που δείχνει Animation of an useable biology και των συγγραφέων Isabelle Alliente, Amy Tan και Melissa Gilbert.

Η ομιλία της τελευταίας, που είναι και η συγγραφέας του βιβλίου “Eat, pray and love” είναι η αγαπημένη μου. Την έχω δει τουλάχιστον τρεις φορές και ειδικά πριν κάθε ομιλία μου την βλέπω για να παίρνω θάρρος.

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι βλέπω μπροστά μου έναν αληθινό άνθρωπο, που συμβαίνει να είναι – όχι τυχαία – αναγνωρισμένη δημιουργός. Έχει χιούμορ – όπως και οι περισσότεροι ομιλητές Ted – είναι ταπεινή παρά την επιτυχία της, έχει αγωνίες, έχει και αυτή κάπου αποτύχει, έχει τα πάνω της και τα κάτω της και μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει δημιουργήσει βιβλία που αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Είναι δηλαδή άνθρωπος όπως εμείς και, παράλληλα, δημιουργεί αξιόλογα έργα με έναν παιδικό ενθουσιασμό που αναβλύζει μετά από αληθινά προβλήματα ζωής ή εμπόδια.

Πολύ ενθαρρυντικό παράδειγμα. Αφού εκείνη μπορεί, γιατί όχι; Ας προσπαθήσουμε και εμείς.

Αν το Ted δεν έδινε βήμα ώστε να γίνουν οι ομιλίες αυτές, πώς θα ακούγαμε τους αγαπημένους μας να αναπτύσσουν ένα ενδιαφέρον θέμα; Ακόμα κι αν τρέχαμε στο Εδιμβούργο ή στην Καλιφόρνια, πώς θα τις ακούγαμε; Θα ζητούσαμε από επιστήμονες, καλλιτέχνες και συγγραφείς να μας καλέσουν για φαγητό και να τα πούμε;

Ούτε οι συνεντεύξεις στα περιοδικά έχουν σχέση με οποιαδήποτε ομιλία, γιατί στερούνται αμεσότητας.

Αν σε ενδιαφέρουν καινούργιες ιδέες, αν θέλεις να βρίσκεσαι παντού, αν ψάχνεις να γνωρίσεις ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην επιστήμη, στην λογοτεχνία, στην ψυχολογία, στην ανθρωπότητα, στην τέχνη, μπες στο Ted και παρακολούθησε μια ομιλία.

Θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Κατερίνα Τσεμπερλίδου
Συγγραφέας, διαφημίστρια, αρθρογράφος
www.tsemperlidou.gr – mission happiness