Search here:

Blog

Home > Uncategorized  > Μια -καθόλου συνηθισμένη- βραδιά στην Οπερα

Αυτό που συνέβη στις 12 Μαρτίου 2011 στην Οπερα της Ρώμης ήταν αναπάντεχο.

Περισσότεροι από 1.300 θεατές τραγούδησαν μαζί με τη χορωδία το, ίσως, πιο αγαπητό και γεμάτο συμβολισμούς κομμάτι όπερας για τους Ιταλούς, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα στην όχι και τόσο ευαίσθητη για τις Τέχνες κυβέρνηση της χώρας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και όπως αποτυπώθηκαν σε μεγάλες εφημερίδες του πλανήτη.

Το 1842 ο Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζει την όπερα Nabucco, που αναφέρεται στη σκλαβιά των Εβραίων από τους Βαβυλωνίους. Το συγκεκριμένο έργο θεωερίται ως ένας από τους καταλύτες για την εξέγερση των Ιταλών απέναντι στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Θα χρειαστούν σχεδόν δύο ολόκληρες δεκαετίες για να γίνει το όνειρο της ανεξαρτησίας πραγματικότητα και φέτος η Ιταλία γιορτάζει τα 150 χρόνια της.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και αντίθετα με τις συμβουλές των γιατρών ο μαέστρος Ricardo Muti ανέβηκε στο πόντιουμ για να διευθύνει την παράσταση του Nabucco. Είχε προηγηθεί μια σύντομη ομιλία του δημάρχου της Ρώμης Gianni Alemanno που άσκησε κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την περικοπή κονδυλίων που αφορούν στον Πολιτισμό.

Η παράσταση άρχισε για να φτάσει στην τρίτη πράξη, στο Va Pensiero που πολλοί Ιταλοί θεωρούν πως θα έπρεπε να αποτελεί τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Οταν

“Οταν φτάσαμε στο Va Pensiero αισθάνθηκα πως η ατμόσφαιρα στο κοινό ήταν τεταμένη. Οταν οι θεατές κατάλαβαν πως θα ξεκινούσε η 3η πράξη η σιωπή γέμισε από μια θέρμη… Αισθανόμασταν τη σπλαχνική αντίδραση των θεατών στον θρήνο των σκλάβων που τραγουδούσαν Oh mia patria cosi bella e perduta! (Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη!)”. Καθώς η 3η πράξη έφτανε στο τέλος της πολλοί θεατές άρχισαν να φωνάζουν Bis ζητώντας από την ορχήστρα και τη χορωδία να την επαναλάβουν. Δεν ήταν κάτι που ο R. Muti δεν είχε ξαναζήσει. Το 1986 είχε κάνει το ίδιο στη Σκάλα του Μιλάνου όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. “Η όπερα πρέπει να πηγαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος” λέει ο ίδιος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να παραβεί τον κανόνα. “Στράφηκα προς το κοινό και είπα πως ‘ο Nabucco, στις 9 Μαρτίου του 1842, ήταν η όπερα που έκανε τους Ιταλούς να ξεκινήσουν την επανάσταση εναντίον των Αυστριακών στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Ελπίζω πως γιορτάζοντας τα 150 χρόνια της ένωσης της Ιταλίας, η όπερα αυτή να μην αποτελεί σήμερα τον επιτάφιο του πολιτισμού μας”.

Κάλεσε το κοινό να ακολουθήσει τη χορωδία στο τραγούδι. “Ολοι οι θεατές ήταν όρθιοι. Και τα μέλη της χορωδίας. Ηταν μια μαγική στιγμή…”

Δύο ημέρες μετά από αυτή τη μοναδική παράσταση, ο R. Muti δέχθηκε μια μάλλον απρόσμενη επίσκεψη από τον υπουργό Οικονομικών Giulio Tremonti. Οταν τελείωσε η συνάντηση ο υπουργός περιορίστηκε να παραφράσει μια γνωστή ρήση του Ιουλίου Καίσαρα: “Ηρθα, είδα, κατάλαβα” είπε.

Τα όσα μοναδικά συνέβησαν το βράδυ της 12ης Μαρτίου 2011 στο Teatro dell’Opera της Ρώμης κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες της RAI. Δείτε το βίντεο: